Piyknie witomy na naszej stronie

"Karcma u Wróbla" to 80 lat tradycyjnej domowej kuchni,  gdzie potrawy są przygotowywane wg niezmiennych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wszystkie przepisy kulinarne zawierają produkty z  własnego gospodarstwa, dzięki temu są smaczne i zdrowe. 

Dowodem na to, że w Karcmie preferowane są produkty tylko z własnego gospodarstwa jest zsiadłe mleko, które jest nie lada atrakcją kulinarną dla stołujących się turystów.

„Karcma na Klinie”  powstała w 1932 r, ale w rodzinie Kuchtów jest od 1938 roku za sprawą Szymona Kuchty, który był jej pierwszym właścicielem. Położona w Bukowinie Tatrzańskiej, przy najbardziej znanym rondzie na „Klinie”, gości miejscowych i turystów już od 80 lat. „Karcma na Klinie” w 1990 roku, odremontowana przez wnuka Kazimierza Kuchtę,  zmieniła nazwę na „Karcma u Wróbla”, ale zachowała swój niepowtarzalny charakter i tradycyjny regionalny styl. Powiadają, że „placka po zbójnicku” tak przygotowanego i smacznego nie uda się zjeść w całej  Bukowinie Tatrzańskiej.  

Specjalnością szefa kuchni są słynny placek po zbójnicku, płonący pstrąg i baranina w sosie z „nutką mięty”, ale w bogatym menu nie zabrakło kwaśnicy, żurku i herbaty po góralsku. 

Piyknie witomy u nos syćkik gości i zycymy smacznego.

Kracma organizuje kameralne imprezy okolicznościowe do 50 osób typu:

- chrzciny
- komunie
- urodziny
- imienin
- rocznice itp.

Szef kuchni poleca

Placek po zbójnicku
Placek po zbójnicku
 
z gulaszem wieprzowym + zestaw surówek
Baranina w sosie z nutką mięty
Baranina w sosie
"z nutką mięty"
 
 
Płonący pstrąg
Płonący pstrąg
wg wagi
 
 
zamknij [x]Ta strona korzysta z plików cookies.
Pliki cookies są zapisywane w celach funkcjonalnych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one zapisane w Twoim urządzeniu. W każdym momencie możesz zmienić te ustawienia. Więcej na temat cookies.